Четверг, 2024-04-25, 11:42 AM
Вітаю Вас Гость | RSS

Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 81
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2019 » Ноябрь » 18 » Навчання з ЦО і БЖД в дії!
12:31 PM
Навчання з ЦО і БЖД в дії!

17 жовтня, в рамках Тижня БЖД, та Тижня Цивільної Оборони, в школі пройшли сумісні навчання учнів разом з військовослужбовцями, друзями нашої школи. Під командуванням начальника служби пожежної безпеки військової частини. лейтенанта Решетника Олега Васильовича прибув повний розрахунок команди пожежної машини та ще із військовим реанімобілем з військовим медиком.
Протягом всього тижня в усіх класах без винятку пройшли виховні бесіди, тренінги, інформаційні хвилинки, практичні заняття, а ось саме сьогодні, коли на вулиці світить сонце, ми провели практичні навчання з використанням спеціалізованої техніки і обладнання.
1. ЦО. Все почалося з навчальної евакуації учнів та працівників школи. З нею всі впоралися на відмінно. Все пройшло як по нотам, бо кожен думав не тільки про себе під час евакуації, а і про те, як зберегти життя свого товариша.
2. А потім, застилаючи все навкруг себе з двох сторін повалив густий жовто- білий дим – почався практичний показ гасіння пожежі з пожежної машини на відстані. Це неймовірне і водночас страхітливе видовище (як подумаєш про реальні пожежі). З далекої відстані військовослужбовці вправно чіткими рухами локалізували возгорання. Всі присутні були просто зачаровані і уважно слідкували за струменем води, який, то бив вверх, то сягав у довжину на багато метрів. Ми розуміли, що в двобої зійшлись дві стихії – вода і вогонь. Та все ж людина, яка скеровувала струмінь води взяла верх. Коли ти читаєш про це, чи бачиш по телевізору, то зовсім не так як бачиш своїми очима в реалі.
Це перша частина практичного навчання.

ІІ частина практичного навчання
Для кращого обзору і розуміння побаченого і почутого ми поділились на дві великі групи. З 1 по 5 клас учні відправились на практичне заняття з медицини, яке проводила військовий медик пані Наталя. Все практично показуючи і пояснюючи, вона в доступній формі пояснила всі дії медиків під час спасіння пораненого військовослужбовця в бою. Це людина, яка не раз бувала на передовій і вправно і чітко показувала дії при спасінні поранених бійців. Ми мали змогу роздивитись наповнення військового реанімобіля, який прибув до нас в повному комплекті і вміст індивідуального пакету військового медика. Показала як накладати шину, затягувати джгут і роботу з іншими медичними пакетами ( зупинка кровотечі, різана рана, вогнестрельна рана іт.д) Діти мали змогу потримати бронежилет, побачити джгути різного виробництва і роздивитись їх в близькості.
Потім учнів початкових класів змінили старшокласники і розмова з ними пройшла вже більш предметно, бо багато з них вже пройшли підготовку до «Джури» і мають теоретичне і практичне поняття. Тому пані Наталя вже більш детально, вживаючи терміни, показувала все практично. Юні санітари спробували накласти джгут.
Всі залишились під великим враженням, коли дійство відбувається прямо в тебе на очах.

ІІІ частина практичного навчання
Щоб краще і в повній мірі представити склад і комплектацію, а головне практичну дію пожежної машини, військовослужбовці дуже детально (мені здалося, щоб показати весь комплект, вони розібрали і винесли перед нами на огляд пів машини) зупинились на всіх вузлах машини, складі і те як діє в бойових умовах та умовах пожару.
Показали практично, як проходить евакуація потерпілої людини з охопленого полум8ям багатоповерхового будинку ( як за допомогою довгої мотузки, вузлів, карабінів саме і проходить ця евакуація), як дістати потерпілого з завалів. Які головні вузли застосовують, як кріпити, покласти людину і багато чого практичного, чого ми в житті своєму ніколи б не побачили.
А маленьким учням ці ж дії розповіли згідно їх віковим особливостям.

4 частина практичного навчання
І ось нарешті остання частина нашого практичного навчання – гасіння пожежі самими учасниками навчання, тобто в ролі пожежників мали змогу побути і вчителі і учні.
Спочатку інструктаж повів сам начальник служби пожежної безпеки військової частини лейтенант Решетник Олег Васильович. Згадали. Які взагалі бувають вогнегасники і коли які приміняються при різних видах пожежі. Олена Володимирівна згадала давні часи навчання в педучилищі і які вогнегасники були в той час. А Олена Анатоліївна стала на мить вогнеборцем.
Після чіткого і зрозумілого інструктажу власне і приступили до гасіння пожежі. Швидкими рухами учасники навчання загасили ту пожежу, яку самі і організували.

5 частина практичного навчання. Фінальна. Майте ж терпіння.
Крім того всім охочим наші добрі наставники дозволили «облазити» кожен міліметр двох представлених машин і всі були безмірно раді. Наш нападаючий Варвара і тут була в авангарді – приміряла на себе бронежилет і зрозуміла, що це нелегка ноша кожного військовослужбовця і пожежного в бойових умовах. Хлопці також послідували її прикладу і уявили себе військовими.
Хочеться винести подяку нашим друзям з військової частини, керівництву, що організували і провели для нас таке практичне навчання. Таке не забудеться, а запам`ятається на довго.

 

Переглядів: 203 | Додав: Еnem | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930