Вторник, 2024-04-23, 9:25 PM
Вітаю Вас Гость | RSS

Білокузьминівський ліцей Костянтинівської міської ради

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всего ответов: 81
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Головна » 2023 » Май » 22 » #День_пам_яті_жертв_політичних_репресій_Білок_ліцей_2023
3:47 PM
#День_пам_яті_жертв_політичних_репресій_Білок_ліцей_2023

Інформативно. Треба знати, щоб пам'ятати

21 травня - День пам'яті жертв політичних репресій. Найправильніша і найдостовірніша інформація від Українського інституту національної пам'яті.

Продовження проєкту від Національного заповідника "Биківнянські могили" - "Биківнянська трагедія: імена з безіменних могил"

https://uinp.gov.ua/.../zapovidnyk-bykivnyanski-mogyly...

До Дня памʼяті жертв політичних репресій Національний заповідник «Биківнянські могили» спільно з УІНП продовжують розкривати імена ро

 

«Доля Людини» - це тема уроку-реквієму з учнями 11 класу (кл.керівник Прокоф’єва Любов). Захід присвячено пам’яті одній людини, але він був не один… Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусове психіатричне лікування…… Терору і репресіям були піддані усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян.

Один з багатьох… Гнат Омелянович Ручко – відомий український мікробіолог, член-кореспондент Всеукраїнської Академії Наук (з 1934 року). Впродовж 1926-1929 рр. він виїжджав на епідемії черевного тифу та дизентерії до Макіївки, Юзівки (нині Донецьк), Луганська та інших міст і населених пунктів Донбасy.

Успішне розгортання робіт в галузі бактеріофaгії було порушене доносом до НКВС, через який 11 червня 1937 р. Г.О.Ручка заарештували, звинувативши його в тому, що він «является активным участником фашистской организации, ведет вредительскую работу в Институте микробиологии по заданию немцев и пo подготвке бактериологической войны»…

Як свідчить довідка, що зберігається у справі № 123, вирок та постанова ЦВК були виконані наступного ж дня: «Приговор о расстреле Ручко Игната Емельяновича приведен в исполнение в Киеве 15.Х.1937 г.».

2 СЕРПНЯ 1956 Р. Г.О. РУЧКО БУВ ПОСМЕРТНО РЕАБІЛІТОВАНИЙ.

З метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, старшокласники(учні 10 класу, Мала В.О.) провели урок- реквієм до Дня пам’яті жертв політичних репресій. Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений. Кількість жертв політичних репресій в Україні не піддається підрахунку – це неймовірні цифри. Деякі фахівці вважають, що за період від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття, тобто за час правління більшовицько -комуністичного режиму, в Україні було заарештовано майже півтора мільйона осіб (із них понад 50% – українці). Величезну кількість із них було розстріляно, всі інші пройшли тюрми, заслання, вислання (майже три мільйони українців), каторгу, табори, примусово побували в психіатричних закладах.

Ідеологія тоталітарного режиму радянщини пройшлась по історії українського народу тяжким вбивчим молохом. Політичні репресії, застосовані до населення країни, свідчили про головне: тоталітарна влада боялась власного народу, боялась людей, які б змогли чинити опір злочинним діям репресивних структур. Тому під політичні репресії потрапили люди, які явлили собою розум, силу й талант нації, а разом з ними до депортацій, неправомірного утримання у жорстких умовах та розстрілу потрапили цілі родини від дітей до людей старшого віку. Сумні, трагічні події згадали учні 8 кл (кл. кер. Литвиненко Т.М.) під час хвилинки пам'яті та вшанування жертв політичних репресій.


У 6 класі, керівник Оксана Шматько пройшла історична хвилина пам'яті "Ми пам'ятаємо..." Метою якої було вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги учнів до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

 

Переглядів: 86 | Додав: Еnem | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Май 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031